Judo


Judo

Judo er en japansk kampsport, der er baseret på kast, holdegreb, og for de voksne også armlåse og stranguleringer. Judo blev grundlagt af Jigoro Kano i 1882, og det er en af de absolut mest populære kampsport i verden med over 20 millioner udøvere i over 200 lande.


Judos historie

Judoens historie begynder i Japan i det 19. århundrede. Jigoro Kano var en ung mand, der var interesseret i kampsport, men han var frustreret over, at de traditionelle kampstile var for voldelige og farlige. Han ønskede at skabe en kampsport, der var effektiv, men også sikker.

Kano begyndte at studere forskellige kampstile, herunder jujutsu, sumo og karate. Han kombinerede elementer fra disse stilarter til at skabe judo. Judoens grundlæggende princip er at bruge modstanderens kraft mod ham selv. Judoudøvere bruger teknikker til at kaste og nedlægge modstandere.

Kano grundlagde Kodokan, det første judoinstitut, i 1882. Han skrev også en bog om judo, "Kodokan Judo", som er blevet oversat til over 20 sprog.


Judos udvikling

Judo spredte sig hurtigt til resten af verden. I det 20. århundrede blev judo introduceret i Europa og Amerika og judo blev en olympisk sport i 1964.

I dag er judo en af de mest populære kampsport i verden. Judo er en olympisk sport, og der afholdes verdensmesterskaber hvert år. Judo er også en populær fritidsaktivitet for mennesker i alle aldre.


Judos teknikker

Judos teknikker kan opdeles i to hovedkategorier: nage-waza (kasteteknikker) og katame-waza (gulvteknikker).


Nage-waza

Nage-waza er en samling af teknikker, der bruges til at kaste modstanderen.


Katame-waza

Katame-waza er en samling af teknikker, der følger op efter nage-waza. Judoens mest almindelige katame-waza er:

  • Osaekomi-waza (holdegreb)
  • Shime-waza (armlåse – kun for voksne)
  • Kansetsu-waza (stranguleringer – kun for voksne)


Judos etik

Judo er mere end bare en kampsport. Det er også en livsstil. Judo udøvere lærer om vigtigheden af disciplin, respekt og samarbejde.


Judos etik er baseret på tre principper:

  • Seiryoku zenyo (maksimal udnyttelse af kræfter)
  • Jita kyoei (gensidig respekt)
  • Shin-zen-jitsu (sandhed, venlighed og effektivitet)


Judos fremtid

Judo er en voksende sport, og den er populær i alle aldre og køn. Judo er en god måde at forbedre sin fysiske form, øge sin selvtillid og lære om vigtigheden af disciplin og respekt.